2020 januári hírek   Havi program letöltése egyben elektronikus naptárba
2019 november-decemberi rendezvények 
2019 októberi hírek, rendezvények 

2016  2017  2018  2019  2020

2017. 04 Április

B E S Z Á M O L Ó

a MHT Soproni Területi Szervezete Németországban, a 2017. április 20 – 22.-e közötti időszakban lezajlott szakmai tanulmányútjáról és városok látogatásáról

Szervezetünk tagsága egyharmadának – a szakmai és az anyagi támogatóknak köszönhetően – évente lehetősége nyílik egy-egy tanulmányútra. Az elmúlt évben ugyan csak belföldi útra futotta, de a 2015-ös csehországi VAG cég látogatása után, az idén 3 napos németországi útra nyílt lehetőség. A célállomás a KSB Alapítvány hallei gyártóüzeme.

Illendőség a cégcsoport kialakulásáról, fejlődéséről röviden, néhány szót ejteni: Johannes Klein mechanikus mérnök alapította 1871-ben, szivattyúk és szelepek gyártására a KSB Aktiengesellschaft névvel a németországi Frankenthalban. Azóta gyártásban, értékesítésben folyamatosan fejlődött, nemzetközivé lett. Az első külföldi leányvállalatot Nagy-Britanniában 1896-ban alapították, amit a Klein testvér, Jacob vezetett. A két háború között több német és európai leányvállalatot hoztak létre, sőt 1941-ben Argentínában is letették névjegyüket. A háború után a bővülés főleg francia cégekkel, de egy amerikai csatlakozás is történt, több német gyártóval egyetemben. Köztük található látogatásunk cége, az NDK-s Hallesche Pumpenwerke GmbH, a mai KSB Halle.

 A globális KSB Csoport kereskedelmi képviseletét Magyarországon 1992 óta a KSB Szivattyú és Armatúra Kft 30 fős, kiváló szakemberekből álló gárdája látja el. A budapesti értékesítési központon kívül két szervizzel (Tiszaújváros és Nagytarcsa) is rendelkezik. Szervezetünk tagjai részére a tanulmányút lehetőségét ők teremtették meg, ugyanakkor a hallei gyárlátogatást két tolmácsukon keresztül támogatták.

Az értékesítési telephely, Budapesten.

A tanulmányút utazási- és kiegészítő turisztikai buszos programját a Blaguss utazási iroda szervezte, Répás László idegenvezető szakszerű levezénylésével. A nagy távolság lehetővé, szinte kötelezővé tette az útközben érintett jelentősebb, Halle városon kívüli települések érintőleges meglátogatását. Az utazás első pihenőhelyét Drezda központjába tettük, abba a szép környezetbe, amelyet a II. Világháború végnapjaiban, mondhatni hadi indok nélkül, szinte földig romboltak. E sorok írója az 1960-as, ’70-es években is láthatta a város központját, amihez képest a mostani egy ékszerdoboz, köszönhetően Elsősorban a német egyesítés nyújtotta, megnövekedett anyagi lehetőségnek. Az eredet állapot visszaállításának és a fokozatos csinosításának a szándéka a folyó munkákon is látszott.

A hallei gyártóüzem és raktárbázis megismerése

A tanulmányút szakmai programja a cégcsoport fentebbi történetének, fejlesztéseinek, globális elterjedésének és gazdasági helyzete ismertetésével kezdődött. Az öt előadó másmás témát ismertetve lefedte a cégcsoport termelési és gazdálkodási tevékenységét.
A gyártás mellett tevékenysége, forgalmazása és szervizelése a Föld minden kontinensére kiterjed. összességében az a termelési ágazatok sok területén alkalmazható szelepeket és szivattyúkat találjuk:

Víztechnológia – szennyvíz technológia – ipari technológia - épület – bányászat – energetikai technológiák – automatizálás – épületek gépészete – energia hatékonyság – szerviz és alkatrészek.

Németországban jelenleg 3 gyártóegység üzemel, amelyek központja Halléban van, ahol már leszűkítve a víz- és szennyvíz technológiára koncentrálnak.

A cégcsoport kiváló szakembereinek létszáma 16 200 fő, éves árbevételük 2174 M€. A gyártás folyamatos, alkatrészeiben is saját előállítottságban készülnek a termékek. Egyéni igény szerint kérhető a méret, forma, összeállítás, elhelyezés, szín és még több minden egyedi specialitás.
A gyártás megvalósítását, a gyakorlati termelést a gyárlátogatáson ismerhettük meg. A terméktől függően gyártó fülkék, sorok, ellenőrző kabinok, festő műhelyek sorakoztak. Ámulatba ejtő méreteket is láthattunk, hiszen legkisebb mérettől az árvízszivattyúk 20 000 m3/h teljesítménytől, de más célra a 200 m emelőmagassággal rendelkező típussal is találkozhattunk.
A raktározás magas fokú, a megrendelések gyors összeállítását, kiszállítását jól szolgálja.

A tanulmányút szakmai programja után késő délután, majd a hazautazás útvonalát még kihasználva, lehetőségünk nyílt még sok nevezetesség, futólagos megtekintésére. Kitérő állomásunk Wittenberg, a Reformáció szülővárosa. ahol lehetőségünk myílt Luther Márton 95 tételéből álló kiállítás átnézésére, kolostora és igehirdetésének temploma megtekintésére.

Lipcsében a péntek esti vacsora csak arra nyújtott lehetőséget, hogy a hatalmas (a Keleti pu. kétszerese) pályaudvar (Hauptbahnhof) és környékét, esti megvilágításban megtekinthessük.

A tanulmányút és szálláshelyünk a Szász tartomány legnagyobb városát, Hallét (Halle in der Saal) csak elutazásunk napján, szombaton volt alkalmunk megismerni, holott magyar léptékben egy hatalmas, közel 250 ezer lakosú középvárosról szólhatunk, romantikus városközponttal.

Elnevezése a só germán nevéből származik, miután a kioldott só lepárlásából itt már a bronzkorban nagy mennyiségű sót termeltek és értékesítettek.

A szállodából indulva, villamoson jutottunk az ipari negyedből a város történelmi központjába, ahol a évszázados só-piac és központ terét volt módunk megismerni.

A hazafelé vezető úton már csak Prágában álltunk meg egy ebédre, amelynek kapcsán csak a buszparkoló - étterem közötti úton volt lehetőségünk városnézésre, de annyira nem bántuk, hiszen Prága a soproni hidrológusok körében szerencsére nem annyira ismeretlen.

Az esőre forduló időben a már fáradtnak tűnő társaság nem bánkódott, hogy már a tervezett időpont előtt egy órával Sopronba érkeztünk.

Sopron, 2017. május 2.

összeállította: Németh Kálmán

 

 
Következő >

Képgaléria

Naptár



Auguszta
napja van.
márc
29
2024
Today
Székhely: 1091 Budapest, Üllői út 25.
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez
Számlaszámunk: 10700024-44445500-51100005
Magyar Hidrológiai Társaság
Hungarian Hydrological Society | Ungarische Hydrologische Gesellschaft | Société Hydrologique de la Hongrie